парола
Отказ
Забравена парола? Регистрационен формуляр
Зареждане ...

новини

Дъвки за диагностициране на възпаление

Жвачка для диагностики воспаления

08/15/2012 20:21

Монтирането на зъбни импланти може да доведе до редица усложнения, включително възпаление на меките тъкани и дори на костите в областта на имплантите. Тези усложнения са резултат от активността на оралните бактерии. Навременното откриване на възпаление може да помогне за избягване на костно засягане в процеса и загуба на костна тъкан. Германски учени са разработили дъвка, която ще помогне за откриване на възпаление.


Склонност към самоубийство чрез анализ на кръвта

Склонность к самоубийству по анализу крови

14.08.2012 21:48

Американски учени са развили кръвен тест, според който е възможно да се определи с висока степен на склонност към самоубийство. При анализа на проби, взети от 66 души с психични разстройства, съобщаващи мисли за самоубийство и 45 души, които са починали от самоубийство, бяха открити маркери, които ги отличават от здрави хора.


Растенията ще създадат ваксина срещу полиомиелит

Растения создадут вакцину против полиомиелита

14.08.2012 г. 20:16 ч

Учените разработват безопасна ваксина срещу полиомиелит, използвайки растения. С помощта на генното инженерство в ДНК на растението се вгражда последователност, върху която могат да се синтезират вирусни протеини, идентични с тези на полиовируса.


Отровни яйца в Европа

Ядовитые яйца в Европе

14.08.2012 19:10

Вече в 16 европейски държави са открити яйца, заразени с фипронил, които могат да навредят на човешкото здраве. Fipronil - инсектицид, който се използва, за да се отърве от въшките и бълхите, е забранен в ЕС за използване в животновъдството и хранителната промишленост, тъй като в големи количества той е токсичен за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.


Диетата засяга чувствителността на кожата към ултравиолетова светлина

Диета влияет на восприимчивость кожи к ультрафиолету

08.11.2012 22:43

Учените предупреждават, че полунощното хранене може да повлияе неблагоприятно на податливостта към вредна слънчева светлина. Кожата има свои циркадийни ритми, а нарушението на диетата води до тяхната промяна. В експеримента мишките, които имат нормална диета, са по-малко чувствителни към ултравиолетовото облъчване през деня.


Експериментално лечение на фъстъчена алергия

Экспериментальное лечение аллергии на арахис

08.11.2012 20:42

Терапията на много разпространена опасна алергия към фъстъците стана възможна благодарение на работата на австралийските медици. По време на експерименталната терапия, децата на пациента получиха малко количество фъстъчен протеин заедно с пробиотика за година и половина. След края на експеримента само една пета от пациентите са запазили реакцията си към фъстъците.


Възрастният мозък може да произвежда нови клетки

Взрослый мозг может производить новые клетки

11/08/2017 19:24

Учените от Австралия установяват, че мозъкът на възрастните може да образува нови нервни клетки. Тези клетки се формират в амигдала - областта, отговорна за обработката на емоционалните спомени. Нарушенията в амигдалата са съпътстващи тревожни разстройства.


Нова технология на биоинженерство при чернодробна трансплантация

Новая технология биоинженерии в трансплантации печени

10/08/2017 19:22

Чернодробната трансплантация от донора е не само доста сложна операция, но също така заплашва с усложнения под формата на имунна реакция на отхвърляне. В допълнение, много пациенти, които се нуждаят от трансплантация, и умират, без да чакат съвместим донор. Новата технология се състои в това, че от черния дроб на едно прасе, подобно на човека, всички клетки са измити със специално решение, а човешките са напълнени на тяхно място.


Измерването на налягането помага да се предскаже деменция

Измерение давления помогает предсказать деменцию

08.10.2012 12:45

Ежедневното измерване на кръвното налягане у дома може да предвиди рисковете от деменция и сърдечни заболявания. Измерването на налягането в кабинета на лекаря често не дава обективни възгледи за състоянието на пациента поради ефекта на "бялото палто" - увеличаване на налягането и тахикардия в кабинета на лекаря.


Мъжете са по-склонни да имат грип, а жените са алергични

Мужчины чаще болеют гриппом, а женщины – аллергией

08.10.2012 12:18 ч

Хормоните причиняват физиологични разлики между мъжкото и женското тяло. Но това не са само разликите в мускулната маса и растежа на космите, но и в работата на имунната система. Мъжката имунна система има по-слаба защита от вируси и инфекциозни агенти, а жените по-често страдат от автоимунни заболявания.


31 - 40 от 5373
Начало | 2 3 4 5 6 | Краят