парола
Отказ
Забравена парола? Регистрационен формуляр
Зареждане ...

новини

Нов начин за унищожаване на раковите клетки

Новый способ убить раковые клетки

08/29/2017 18:04

Учените са открили нов начин за унищожаване на раковите клетки, които могат да се окажат по-ефективни от съществуващите методи. Сега имунната, химиотерапията и лъчелечението са насочени към включването на процеса на апоптоза - програмирана клетъчна смърт. Новият метод се състои в активирането на каспазите - ензими, които разрушават клетъчната мембрана.


Критично десетилетие за жените

Критическое десятилетие для женщин

29.08.2012 г. 17:06 ч

Изследването показа, че мъжете и жените са изложени на същия риск от развитие на болестта на Алцхаймер, с изключение на "критичното десетилетие", когато рискът за жените е много по-висок. Това десетилетие - възрастта между 60-те и 70-те години.


Стволовите клетки могат да поправят травма на гръбначния стълб

Стволовые клетки могут восстановить травму спинного мозга

08/29/2017 16:36

Повече от година и половина са минали от началото на експеримента за имплантиране на нервни стволови клетки на мястото на увреждане на гръбначния мозък на лабораторни плъхове. Вече можем да кажем, че клетките успешно са установили корен, са се диференцирали в неврони и са продължили да растат.


Литий срещу деменция

Литий против деменции

08/25/2012 19:08

Група от датски учени открива връзка между съдържанието на литий в питейната вода и намаляването на вероятността от развитие на деменция. Литият отдавна се използва като лекарство за хора с биполярно разстройство и е потенциално способен да забави появата на болестта на Алцхаймер.


Как дробовете ни се борят с туберкулозата?

Как наши легкие борются с туберкулезом?

Август 24, 2017 21:36

Туберкулозата е много често срещано заболяване, но повече от половината от хората, които вдишват микобактериите, се отърват от тях, без да показват признаци на фатална инфекция. Ново проучване разкрива какво се случва в белите дробове в този момент. В белодробната тъкан обикновено присъства голям брой фагоцити - алвеоларни макрофаги.


Движението спомага за намаляване на болката при остеоартрит

Движение помогает снизить боль при остеоартрите

Август 24, 2017 20:21

Ново проучване показа, че доверието на пациента, че може да се движи, силно засяга усещанията за болка при остеоартрит. Американски учени са изследвали хода на остеоартрозата на коляното при 135 пациенти с различна степен на увреждане на ставните хрущяли.


Най-старото вино е около 5 хиляди години

Самому древнему вину около 5 тысяч лет

24.08.2012 19:18

Новото откритие рязко измести датата на началото на историята на човечеството. Традиционно се смяташе, че виното е произведено в Италия, видимо в XIII - XI век пр. Хр. Нова находка - голям контейнер от керамика, предназначен за съхранение на вино, датира от началото на четвъртото хилядолетие преди Христа.


Екзоскелет за деца с церебрална парализа

Экзоскелет для детей с ДЦП

23 август 2017 г. 21:17 ч

Нарушението на походката често е детска церебрална парализа. Ако детето може да ходи сам, нарушенията могат да се проявят в появата на патологични движения в колената - клякайки на всяка крачка. Това води до увеличаване на натоварването на колянните стави, което причинява болка при ходене.


Кафяви водорасли срещу артрит

Бурые водоросли против артрита

08/23/2012 20:57

Норвежките изследователи създават лечение за артрит, използвайки кафяви водорасли - водорасли. От водораслите се отделя вискозен полизахарид, който не само облекчава костите на ставите един от друг, но и спира окислителните реакции, които допринасят за по-нататъшното разрушаване на хрущяла.


Чревните микроорганизми комуникират с мозъка

Кишечные микроорганизмы общаются с мозгом

08/23/2017 7:24 PM

Все повече проучвания казват, че чревните микроорганизми могат да повлияят не само на благосъстоянието, но и настроението, безпокойството, депресията и психическите разстройства. Ново проучване показа какви "езикови" микроби комуникират с нервната система.


1 - 10 от общо 5247
Начало | 1 2 3 4 5 | Краят