парола
Отказ
Забравена парола? Регистрационен формуляр
Зареждане ...

Първа помощ с чуждо тяло в носа

В по-голямата си част, мъниста, диня, тиква и слънчоглед, грах, боб, копчета, камъни, камъчета, малки монети, парчета дърво, метал, малки играчки, бутонни батерии и т.н.

Чуждите тела се вливат в носа по време на повръщане, травма или жертвата (по-често детето) сами ги навлиза в носа.

СИМПТОМИ

  • Едностранно запушване на носното дишане
  • Кървене или гнойно изпускане от същата половина на носа
  • Усещането за наличие на чуждо тяло в носа
  • болка
  • сърбеж

Какво да правя?

Ако обектът, залепен в носа, е ясно видим и може лесно да се захване с клещи, внимателно го издърпайте.

Преди да премахнете чуждото тяло, за да намалите подуването на лигавицата, капете в носовите капки от студа (например ксилометазолин). Ако чуждестранното тяло е дълбоко, можете да опитате да го издухате от носа си. За да направите това, трябва да затворите една ноздра с пръст и да издишате въздуха през тази половина на носа, в която се намира чуждестранното тяло. По очевидни причини този метод е приложим само за възрастни и по-големи деца.

Чуждестранно тяло от носа на детето може да се опита да се отстрани по този начин: чрез изтласкване на енергия от устата му в устата на детето, докато затваря втората половина на носа си. В този случай е необходимо да се регулира силата на издишване много внимателно.

Части от храна (хляб, бисквитки), можете да се опитате да отстраните чрез маркиране, преди да капете в носа разтвор на сол за сол или морска сол, което ще ги омекоти.

ВНИМАНИЕ

Не се опитвайте да изтегляте чуждо тяло по-дълбоко в носа. Дишайте с устата си, докато обектът, уловен в носа, не бъде свален.

Не се опитвайте да извадите от носа чуждо тяло, което е трудно да видите или уловите: съществува риск от увреждане на носната лигавица или натискане на чуждото тяло в дихателния тракт, което може да бъде опасно.

Ако опитът ви да премахнете чуждото тяло от носа е неуспешен, не забавяйте посещението на лекаря: продължителното пребиваване на чуждо тяло в носа може да предизвика възпаление на параналните синуси и други неприятни последици.

Гласове: 7, рейтинг: 3.37
Коментари
Трябва да влезете, за да добавите коментари.
Разрешение | регистрация