парола
Отказ
Забравена парола? Регистрационен формуляр
Зареждане ...

Първа помощ за кървене от носа

Кървене от носа настъпва, когато малките кръвоносни съдове в носа се разрушат и кървят.

Кървенето от носа може да се причини от локални и често срещани причини. Включват се и локални наранявания (те могат да се появят дори при банален нос), операция, съпроводена от увреждане на носната лигавица, доброкачествени и злокачествени тумори. Честите причини за кървене включват заболявания на кръвта и съдовата система, чернодробно заболяване, хипогликемия и авитаминоза, алергии, висок физически стрес, прегряване на тялото, промени в атмосферното налягане и др.

Какво трябва да направя?

  • Първо, успокойте жертвата.
  • Поставете го на стол (вземете малко дете в ръцете му), леко наклонете главата на жертвата напред, за да изтече кръвта от ноздрите. По-добре е да поставите чаша, която да изцежда кръвта. В допълнение, наклонът на главата напред ще ви позволи да определите от коя кръв на ноздрите тече.
  • Помолете жертвата да стисне крилата на носа (детето го прави сами) в продължение на 10 минути, за да образуват кръвен съсирек.
  • Сложете студ (носна кърпичка, напоена със студена вода или парче лед в целофанова торбичка) в областта на носа.
  • Дайте на жертвата студена напитка.
  • Предложете му да изплюе и да не поглъща кръвта, която се натрупва в устата му.

Кога да се обадите на линейка?

Ако не се спре в рамките на 15-20 минути след опит за кървене от самото начало.

След спиране на кървенето от носа

Необходимо е да наблюдавате мира в продължение на 2 часа.

Необходимо е внимателно да смажете двете ноздри с вазелиново масло с памучен тампон - това ще предпази носната лигавица от изсъхване. Желателно е да се увеличи влажността в помещението, където жертвата спи (например чрез използване на въздушен овлажнител или мокър лист).

Не пийте топли напитки или не се къпете през следващите 24 часа. Не стреляйте и не вдигайте тежести, а децата играят мобилни игри през следващата седмица. Не се опитвайте да почиствате носа си с памучни или марлеви тампони от остатъчната кръв - това може да доведе до възобновяване на кървенето.

Гласове: 11, рейтинг: 3.92
Коментари
Трябва да влезете, за да добавите коментари.
Разрешение | регистрация