парола
Отказ
Забравена парола? Регистрационен формуляр
Зареждане ...

Първа помощ при повреда от риболовни куки

Любителите на риболов често страдат от щети от риболовни куки. В повечето случаи, с наранявания, причинени от риболовни куки, както при малките шини, не се изисква медицинска помощ. Можете да ги извлечете сами. Най-често куките падат в ръката или крака. Понякога риболовната кука пробива окото или кожата до голяма артерия. В този случай лечението трябва да се извършва само в болницата.

Кога да потърсите медицинска помощ

Свържете се с център за травми или се обадете на линейка, ако:

  • Куката е дълбока, близо до окото или артерия, е ударила ставата или сухожилието;
  • Куката удари окото. Внимателно покрийте повреденото око с хартиена чаша или друг предмет, който може да създаде около повреденото око "празен"
  • Космос ", поправете го с превръзка около главата. Помолете жертвата да легне, да затвори очите си и да не ги движи. Под главата му поставете възглавница или дрехи;
  • След последното инокулиране срещу тетанус са изминали повече от 10 години или не си спомняте кога е било направено.

Кога можете сами да свалите куката?

В случай на леко нараняване, вие сами или с помощта на някой може да опитате да премахнете куката за риба, която е намушкала кожата ви.

Отстраняване на куката

Измийте ръцете си със сапун и лекувайте мястото на нараняване с алкохол или 5% тинктура от йод. Можете да използвате следните методи за изваждане на куката за риба, в зависимост от дълбочината на нейното проникване в тялото на жертвата:

  1. Ако върхът на куката с резба е разположен на повърхността, просто я извадете.
  2. Ако куката е влязла под кожата заедно с жлеба, а назъбеният връх на куката е на повърхността на кожата или я е пробил напълно, а след това хванете върха на куката с контур, пробийте меките тъкани през плетене на една кука, така че точката на куката да излезе с вдлъбнатина. След това захапете част от куката с резба (или някакъв друг начин) и извадете куката от тялото назад.
  3. Ако назъбеният край на куката е дълбоко под кожата, в този случай захапете края на куката с резачките и прокарайте куката напред по хода на нейното движение, докато края на куката с прореза не пробие кожата. Хванете края на куката с резба, свалете куката.
  4. След операцията за премахване на куката почистете добре раната с течаща вода и сапун и лекувайте с 5% тинктура от йод или други дезинфекционни разтвори (напр. Мирамицин). Нанесете свободна стерилна превръзка от марля върху удара и в следващите 24 часа се свържете с медицинска институция за предотвратяване на тетанус.

Гласове: 6, рейтинг: 3.83
Материали на здравните центрове
Восстановление после инсульта
Инсульт: что делать и чего ждать?
Если болеет ребенок...
Как защититься от гриппа и простуды?
Коментари
Трябва да влезете, за да добавите коментари.
Разрешение | регистрация