парола
Отказ
Забравена парола? Регистрационен формуляр
Зареждане ...

Първа помощ за нараняване на гръбначния стълб

Нараняването на гръбначния стълб е едно от най-сериозните наранявания на тялото, което се дължи на сложността на неговата структура, голямата степен, високото функционално значение на самия него и структурите в него. Травмата може да се развие в резултат на хронични и остри ефекти. В последния случай прогнозата до голяма степен зависи от правилната първа помощ за жертвата.

Знаци и характеристики на острата гръбначна травма

  • Много опасни увреждания на шийката на матката, което представлява до 20% от всички наранявания на гръбначния стълб. Особен вид, характерен само за шийката на гръбначния стълб, е травмата "удар", когато внезапно спиране на движещо се превозно средство се предава тласък на лицето, седящо в кабината. В този случай, появата на остра болка в шийния участък, ограничавайки мобилността на главата.
  • Повечето от нараняванията в който и да е отделение се характеризират с остра болка или невъзможност за извършване на движения в гръбначния стълб.
  • При гръбначните фрактури гръбначният мозък може да се повреди, което причинява парализа на крайниците и тазовите органи.

Правилата за първа помощ зависят от естеството на щетите

  • Във всяка ситуация е необходимо да се обадите на линейка възможно най-скоро!
  • Ако увреденото лице трябва да бъде преместено или проверено, то трябва да бъде поставено на твърда, равна повърхност (асфалт или пръст).

Не носете жертвата на ръцете или на одеялото! Това може да влоши състоянието му.

Вашите действия:

  1. Внимателно поставете жертвата на равна повърхност.
  2. Не позволявайте на гръбнака да се огъне.
  3. В случай на фрактура на шийката на гръбначния стълб, го фиксирайте чрез поставяне на дебел слой памук върху шията, който може да бъде фиксиран, например, с вестник, нагънат под формата на яка.
  4. Под врата и раменете поставете възглавници или гънки на дрехите.
  5. Повикайте линейка за хоспитализация на жертвата в отдела по травматология.

Тази информация се предоставя само за образователни цели. За специфични съвети за диагностициране и лечение на болестта, свържете се с Вашия лекар.

Гласове: 12, рейтинг: 4.01
Коментари
Трябва да влезете, за да добавите коментари.
Разрешение | регистрация