парола
Отказ
Забравена парола? Регистрационен формуляр
Зареждане ...

новини

Дъвки за диагностициране на възпаление

Жвачка для диагностики воспаления

08.15.2017

Монтирането на зъбни импланти може да доведе до редица усложнения, включително възпаление на меките тъкани и дори на костите в областта на имплантите. Тези усложнения са резултат от активността на оралните бактерии. Навременното откриване на възпаление може да помогне за избягване на костно засягане в процеса и загуба на костна тъкан. Германски учени са разработили дъвка, която ще помогне за откриване на възпаление.


Склонност към самоубийство чрез анализ на кръвта

Склонность к самоубийству по анализу крови

14.08.2017

Американски учени са развили кръвен тест, според който е възможно да се определи с висока степен на склонност към самоубийство. При анализа на проби, взети от 66 души с психични разстройства, съобщаващи мисли за самоубийство и 45 души, които са починали от самоубийство, бяха открити маркери, които ги отличават от здрави хора.


Растенията ще създадат ваксина срещу полиомиелит

Растения создадут вакцину против полиомиелита

14.08.2017

Учените разработват безопасна ваксина срещу полиомиелит, използвайки растения. С помощта на генното инженерство в ДНК на растението се вгражда последователност, върху която могат да се синтезират вирусни протеини, идентични с тези на полиовируса.


Отровни яйца в Европа

Ядовитые яйца в Европе

14.08.2017

Вече в 16 европейски държави са открити яйца, заразени с фипронил, които могат да навредят на човешкото здраве. Fipronil - инсектицид, който се използва, за да се отърве от въшките и бълхите, е забранен в ЕС за използване в животновъдството и хранителната промишленост, тъй като в големи количества той е токсичен за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.


Диетата засяга чувствителността на кожата към ултравиолетова светлина

Диета влияет на восприимчивость кожи к ультрафиолету

08.11.2017

Учените предупреждават, че полунощното хранене може да повлияе неблагоприятно на податливостта към вредна слънчева светлина. Кожата има свои циркадийни ритми, а нарушението на диетата води до тяхната промяна. В експеримента мишките, които имат нормална диета, са по-малко чувствителни към ултравиолетовото облъчване през деня.


Експериментално лечение на фъстъчена алергия

Экспериментальное лечение аллергии на арахис

08.11.2017

Терапията на много разпространена опасна алергия към фъстъците стана възможна благодарение на работата на австралийските медици. По време на експерименталната терапия, децата на пациента получиха малко количество фъстъчен протеин заедно с пробиотика за година и половина. След края на експеримента само една пета от пациентите са запазили реакцията си към фъстъците.


Възрастният мозък може да произвежда нови клетки

Взрослый мозг может производить новые клетки

08.11.2017

Учените от Австралия установяват, че мозъкът на възрастните може да образува нови нервни клетки. Тези клетки се формират в амигдала - областта, отговорна за обработката на емоционалните спомени. Нарушенията в амигдалата са съпътстващи тревожни разстройства.


Нова технология на биоинженерство при чернодробна трансплантация

Новая технология биоинженерии в трансплантации печени

08.10.2017

Чернодробната трансплантация от донора е не само доста сложна операция, но също така заплашва с усложнения под формата на имунна реакция на отхвърляне. В допълнение, много пациенти, които се нуждаят от трансплантация, и умират, без да чакат съвместим донор. Новата технология се състои в това, че от черния дроб на едно прасе, подобно на човека, всички клетки са измити със специално решение, а човешките са напълнени на тяхно място.


Измерването на налягането помага да се предскаже деменция

Измерение давления помогает предсказать деменцию

08.10.2017

Ежедневното измерване на кръвното налягане у дома може да предвиди рисковете от деменция и сърдечни заболявания. Измерването на налягането в кабинета на лекаря често не дава обективни възгледи за състоянието на пациента поради ефекта на "бялото палто" - увеличаване на налягането и тахикардия в кабинета на лекаря.


Мъжете са по-склонни да имат грип, а жените са алергични

Мужчины чаще болеют гриппом, а женщины – аллергией

08.10.2017

Хормоните причиняват физиологични разлики между мъжкото и женското тяло. Но това не са само разликите в мускулната маса и растежа на космите, но и в работата на имунната система. Мъжката имунна система има по-слаба защита от вируси и инфекциозни агенти, а жените по-често страдат от автоимунни заболявания.


31 - 40 от 6184
Начало | 2 3 4 5 6 | Краят